Terveellistä & Hyvää

Pensasmustikka on tunnettu terveysvaikutuksistaan ja sitä pidetään yhtenä supermarjoista sen ravintoarvojen ja antioksidanttisten ominaisuuksien vuoksi. Tässä joitakin pensasmustikan terveysvaikutuksia:


Korkea antioksidanttipitoisuus

Pensasmustikat ovat erityisen rikkaita antioksidantteja, kuten flavonoideja ja antosyaaneja. Nämä yhdisteet auttavat torjumaan vapaiden radikaalien aiheuttamaa soluvauriota, mikä voi auttaa ehkäisemään monia sairauksia, kuten syöpää ja sydänsairauksia.

Sydänterveys: Säännöllinen pensasmustikoiden syöminen voi auttaa alentamaan verenpainetta ja parantamaan verisuonten toimintaa, mikä tukee sydänterveyttä.

Kolesterolin hallinta: Pensasmustikoiden syöminen voi auttaa alentamaan huonoa LDL-kolesterolia ja lisäämään hyvän HDL-kolesterolin määrää, mikä voi vähentää sydänsairauden riskiä.

Verensokerin hallinta: Pensasmustikat voivat auttaa säätelemään verensokeria ja insuliiniherkkyyttä, mikä on hyödyllistä diabeteksen ehkäisemisessä ja hallinnassa.

Tulehdusten lievitys: Marjat voivat auttaa vähentämään kehon tulehdustiloja, mikä on yhdistetty moniin kroonisiin sairauksiin.

Kognitiivinen terveys: Antioksidantit pensasmustikoissa voivat tukea aivojen terveyttä ja kognitiivista toimintaa. On tutkimuksia, jotka viittaavat siihen, että pensasmustikoiden syöminen voi parantaa muistia ja kognitiivista suorituskykyä.

Ruokavalion kuitu: Pensasmustikat ovat hyvä kuidun lähde, mikä edistää ruoansulatusjärjestelmän terveyttä ja voi auttaa painonhallinnassa.

Silmäterveys: Marjojen sisältämät antioksidantit voivat suojata silmiä ikään liittyviltä sairauksilta, kuten kaihilta ja silmänpohjan ikärappeumalta (makuladegeneraatio).

On tärkeää muistaa, että pensasmustikoiden terveysvaikutukset eivät ole ihmelääke, ja terveellisen ruokavalion ja elämäntapojen ylläpito on kokonaisvaltaisen terveyden kannalta tärkeää. Voit nauttia pensasmustikoista osana monipuolista ruokavaliota saadaksesi niiden tarjoamia terveyshyötyjä

RESEPTIT

Juustokakku, pensasmustikoista
Juustokakku, pensasmustikoista

Juustokakku pensasmustikoista (amerikkalainen)

POHJA

250 g Digestive -keksejä (täysjyvä tai tavallinen) tai esim. kaurakeksejä

50 g voita

3 rkl juoksevaa hunajaa

TÄYTE

250-300 g ranskankermaa (rasvaa 28 %)

250 g maitorahkaa

250 g mascarponejuustoa (tätä löytyy myös laktoosittomana)

2 1/2 dl sokeria

3/4 dl maissitärkkelystä

1 rkl appelsiininkuoriraastetta

1 rkl vaniljasokeria

1 rkl vaniljasokeria

4 munaa

noin 2 dl mustikoita (+ 1 rkl maissitärkkelystä)

  1. Murskaa keksit hienoksi. Lisää pehmeä voi ja hunaja. Sekoita tasaiseksi. Vuoraa irtopohjavuoka (Ø 24 cm) leivinpaperilla. Painele keksimuruseos vuoan pohjalle.
  2. Vatkaa täytteen kaikki ainekset sekaisin. Kaada täyte keksipohjalle. Ripota mustikat pinnalle. Jos käytät pakastettuja mustikoita, sekoita niihin noin. 1 rkl maissitärkkelystä.
  3. Paista 175 astetta 45–60 minuuttia, kunnes mustikkajuustokakku on kunnolla hyytynyt. Jos kakku tummuu paiston loppuvaiheessa, peitä vuoka kastellulla leivinpaperilla.

Leivo kakku tarjoilua edeltävänä päivänä, jolloin sen rakenne ehtii hyvin jämäköityä. Säilytä kakku jääkaapissa ja ota esiin ennen tarjoilua, jotta pohja ei ole liian kova.

Marenkileivokset
Marenkileivokset

Marenkileivokset

Helppoja leivoksia saa myös täyttämällä marenkeja vaikkapa vaniljarahkalla, kermavaahdolla, vaniljakreemillä (tätä saa valmiina kaupasta valio) jne. ja pensasmustikoilla, kukkasilla sekä jollain vihreällä kuten mintulla, sitruunamelissalla, ketunleivillä

Mantelimarenki

2 valkuaista

ripaus hienoa merisuolaa

50 g manteleita

50 g sokeria (siro sokeri soveltuu hyvin tavallinen käy myös)

Erottele valkuaiset puhtaaseen, kuivaan, mielellään metalliseen kulhoon. Ripauta joukkoon vähän suolaa ja vaahdota puolikovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen ja vatkaa kunnes vaahto pysyy kulhossa vaikka kääntäisit kulhon ylösalaisin.

Rouhi mantelit ja kääntele rouhe varovasti valkuaisvaahdon joukkoon.

Lusikoi vaahto neljäksi ympyräksi leivinpaperille. Jätä marenkiin huippuja.

Kypsennä marenkeja 175 asteessa noin 20 minuuttia ja jäähdytä ritilällä.

Säilytä valmiit marengit esim. metallirasiassa

Vinkki! Marenkeja voi valmistaa valmiiksi aina kun esim. leivonnassa jää valkuaisia yli!


Mustikka-sitruunamelissapiirakka / Myllyn Paras

HYVÄKSI HAVITTU RESEPTI!

AINEKSET NOIN 8 ANNOSTA

Pohja:

1 pkt Myllyn Paras Pyöreä Kauramurotaikina (380 g)

Täyte:

3 dl pensasmustikoita

½-1 ruukku / NIPPU tuoretta sitruunamelissaa

2 dl sokeria

2-3 dl kermaviiliä

kananmunaa

puolikkaan sitruunan puristettu mehu

ripaus kardemummaa

  • Ota Myllyn Paras Pyöreä Kauramurotaikina sulamaan noin 40 minuuttia ennen varsinaista leipomista.
  • Valmista ensin sitruunamelissasokeri yhdistämällä sokeri ja sitruunamelissan lehdet kulhoon. Jauha ainekset tasaiseksi vihreäksi sokeriksi sauvasekoittimella.
  • Valmista kermaviilitäyte sekoittamalla munat, puristettu sitruunamehu ja kardemumma kermaviiliin. Yhdistä lopuksi sitruunamelissasokeri tähän seokseen.
  • Taputtele sulanut kauramurotaikina pyöreälle uunivuoalle. Pistele pohjaan muutama reikä haarukalla. Paista pohjaa yksikseen 175-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.
  • Ripottele mustikat vähän paistuneen piirakkapohjan päälle. Kaada päälle kermaviiliseos.
  • Paista piirasta vielä uunin keskitasossa noin 30 minuuttia tai niin kauan, että se on kypsä.
  • Nauti sellaisenaan tai vaikkapa vaniljakastikkeen kanssa.


Resepti: Karoliina Sallinen, Kolmistaan


Mustikka-chiahillo ( ei sokeria)


  • 2 dl mustikoita
  • 4 rkl chiansiemeniä
  • 1,5 dl vettä
  • hunajaa, vaahterasiirappia tai agavesiirappia makeuttamiseen

Valmistusohjeet

  • Sekoita chiasiemenet veteen ja anna vetäytyä n. 20 minuuttia.
  • Lisää sulaneet mustikat siementen joukkoon ja soseuta marjat sauvasekoittimella.
  • Makeuta hunajalla tai agavesiirapilla. Jos haluat voit vielä sekoittaa joukkoon kokonaisia mustikoita.
  • Säilytä hilloa jääkaapissa. Hillo säilyy n. viikon
  • Marja-chiahilloa voi käyttää normaalin hillon tapaan puuron, jogurtin, tai esimerkiksi lettujen kanssa.

MUITA KÄYTTÖVINKKEJÄ

HELPOT BANAANILETUT VAIKKA AAMUPALALLE / BRUNSILLE 2:LLE

1 BANAANI (PARHAAT LETUT TULEE TUMMENTUNEISTA BANAANEISTA!)

2 MUNAA

1 TL LEIVINJAUHETTA

MUUSSAA AINEET KESKENÄÄN VAIKKAPA SAUVASEKOITTIMELLA TAI ENSIN BANAANI HAARUKALLA JA VATKAA SITTEN JOUKKOON MUNAT JA LEIVINJAUHE. PAISTA LETTUPANNULLA VOISSA. NAUTI PENSASMUSTIKOIDEN KANSSA JA VALUTA PINNALLE HUNAJAA TAI VAAHTERASIIRAPPIA JA NAUTI!


MUITA PENSASMUSTIKAN KÄYTTÖVINKKEJÄ:

SALAATTIIN ISOJA MUSTIKOITA ESIM. AURAJUUSTON/SINIHOMEJUUSTON SEURAAN, LISÄÄ SALAATIN PINNALLE VAIKKAPA PAAHDETTUJA SAKSANPÄHKINÖITÄ.

PUUROON, TUOREPUUROON, JOGURTTIIN, SM0OTHIEEN, LETTUIHIN, VOHVELEIHIN...

PENSA´SMUSTIKAT OVAT IHAN PARHAITA MARJOJA KORISTELUUN! PAKASTETTUNAKIN NE PITÄVÄT HYVIN MUOTONSA EIVÄTKÄ VÄRJÄÄ! MUSTIKAT SÄILYVÄT TUOREINA HYVIN VIILEÄSSÄ JOPA VIIKON.


KIITOS  KUN KÄVIT VIERAILEMASSA SIVUILLAMME.

TOIVOTTAVASTI MYÖS NÄISTÄ OHJEISTA SAIT IDEOITA PENSASMUSTIKOIDEN KÄYTTÖÖN!



Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita